Ingrediënten
Voor 4 personen:
- 2 middelgrote aubergines
- 2 aardappelen
- 400 g rundergehakt
- 1 ui, fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 400 ml tomatenblokjes
- 2 el olijfolie
- 1 tl kaneel
- 1 tl oregano
- 1 el tomatenpuree
- 50 g Parmezaanse kaas (geraspt)
- Peper en zout
Voor de béchamelsaus:
- 50 g boter
- 50 g bloem
- 400 ml melk
- 1 eigeel
- Snuf nootmuskaat
Bereiding
- Voorbereiden van de groenten
Snijd de aubergines in plakken, bestrooi ze met zout en laat 15 minuten uitlekken. Spoel ze daarna af, dep droog en bak ze kort in olijfolie. Snijd ook de aardappelen in dunne schijfjes en bak ze goudbruin. - De vleessaus maken
Verhit wat olijfolie in een pan. Fruit de ui en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg het gehakt toe en bak rul. Roer de tomatenpuree, kaneel en oregano erdoor. Voeg de tomatenblokjes toe en laat de saus 15 minuten zachtjes pruttelen. Breng op smaak met peper en zout. - Béchamelsaus
Smelt de boter in een steelpan, roer de bloem erdoor en laat 2 minuten garen. Voeg al roerend de melk toe tot een gladde saus ontstaat. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Roer er het eigeel door van het vuur. - Ovenklaar maken
Vet een ovenschaal in met olijfolie. Leg eerst een laag aardappel, dan aubergine, dan de vleessaus. Herhaal en eindig met béchamel. Bestrooi met Parmezaanse kaas. - Bakken
Bak 35–40 minuten op 180°C tot de bovenkant goudbruin is. Laat even rusten voor het serveren — de smaken worden nog beter!
Serveer- en bewaartips
- Lekker met een frisse salade en een glas witte wijn.
- Moussaka smaakt zelfs beter de volgende dag — perfect om op te warmen.
- Bewaar tot 3 dagen afgedekt in de koelkast.
