Ingrediënten
Voor 4 personen:
- 500 g verse spinazie (of 400 g diepvries, goed uitgelekt)
- 1 grote ui, fijngesnipperd
- 3 lente-uitjes, in ringetjes
- 3 el olijfolie
- 150 g rijst (bij voorkeur middellange korrel, zoals risottorijst of Carolina)
- 250 ml water of groentebouillon
- Sap van 1 citroen
- 2 el verse dille, fijngehakt
- Zout en peper naar smaak
- Optioneel: feta om erbij te serveren
Bereiding
-
Stoof de basis
Verhit de olijfolie in een ruime pan. Voeg de ui en lente-ui toe en laat zachtjes stoven tot ze glazig worden en geuren. -
Voeg de spinazie toe
Doe de spinazie beetje bij beetje in de pan tot alles geslonken is. Roer goed zodat het vocht grotendeels verdampt. -
Kook de rijst
Voeg de rijst toe en roer even mee zodat de korrels de smaak opnemen.
Giet het water of de bouillon erbij, kruid met zout en peper en laat op zacht vuur koken tot de rijst gaar is en het mengsel smeuïg — niet droog en niet te nat. -
Afwerken
Roer de dille en het citroensap erdoor. Proef en voeg eventueel nog wat extra olijfolie of citroen toe voor frisheid.
Serveer- en bewaartips
- Spanakorizo is het lekkerst lauw of op kamertemperatuur, met een scheutje goede olijfolie en wat verkruimelde feta erbovenop.
- Serveer eventueel met een stuk vers brood of een Griekse salade erbij.
- Tot 3 dagen houdbaar in de koelkast; koud smaakt hij ook heerlijk als lichte lunch.
